Kari hír

jan
17

Elhunyt Dr. Sárossy György

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Dr. Sárossy György, nagyrabecsült kollégánk, okleveles gépészmérnök, címzetes egyetemi docens, a BGK Anyag- és Gyártástudományi Intézet Anyagtechnológiai Intézeti Tanszék munkatársa, korábbi vezetője tragikus hirtelenséggel 2020. január 16-án szívinfarktusban elhunyt.
Temetéséről a család a későbbiekben ad tájékoztatást.

Emlékét megőrizzük!

jan
6

Január 9-től Educatio 2020

Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül az Educatio 2020 kiállítás, melyen természetesen az Óbudai Egyetem és a Bánki Kar is részt vesz.

Keresd az Óbudai Egyetem standját (BF01) és érdeklődj a Bánki Karról az Educatio 2020 kiállításon!

Időpont: 2020. január 9-11. Minden nap 10 és 17 óra között.

Helyszín: HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont „A” csarnok (1101 Budapest, Albertirsai út 10.) Belépés és kilépés: III. kapun keresztül
 

A belépés minden látogató számára INGYENES, de REGISZTRÁCIÓHOZ kötött.

A regisztrációhoz javasoljuk, hogy mobiltelefonon keresd fel az educatioexpo.hu weboldalt és kattints a regisztráció gombra!
 

Az Óbudai Egyetemé a BF01-es stand, a legkönnyebben a B bejárat felől közelíthető meg (lásd a mellékelt képen), illetve töltsd le a helyszín teljes térképét az alábbi linkről.
 

Megközelítés:

2-es metróval: az Örs vezér teréig, onnan a 10-es busszal (megálló: III. kapu) vagy gyalogosan a Pillangó utcai metrómegállótól (kb. 20 perc). A 10-es busz a kiállítás ideje alatt sűrítve közlekedik.

37 vagy 37A villamossal: a Blaha Lujza tértől, a Népszínház utcából.

Személygépkocsival: a belváros felől a Kerepesi útról vagy az Örs vezér tere - Fehér út útvonalon.

Kerékpárral: a Kerepesi út vagy a Fehér út felől az Albertirsai úton.

Vonattal: a Keleti pályaudvarról Kőbánya felső állomás.

 

Mi is az Educatio Kiállítás?

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás azzal a céllal jött létre, hogy választ adjon a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre. Feladata összekapcsolni az egyes szereplőket: a hazai – és külföldi felsőoktatási intézményeket, tankönyvkiadókat, nyelviskolákat, szakképző intézményeket az érdeklődőkkel: a diákokkal, oktatókkal és szülőkkel. 

A több napos seregszemlén közel 140 kiállító és több, mint 53.000 látogató vesz részt évről évre. Közel 50 hazai felsőoktatási intézmény jelenlegi hallgatói-, oktatói adják át a legfontosabb információkat a képzésről, a szokásokról, kollégiumi elhelyezésről, és akár a tanulmányokat követő jövőképről is. 

A továbbtanulni szándékozók mellett a pedagógusok, intézményvezetők és egyéb szakmai kiállítók számára is fontos, egyedülálló lehetőséget nyújt a rendezvény, hiszen mind egy színtéren értesülhetnek a szakmai újításokról, módszerekről. Különböző előadások keretein belül tájékozódhatnak a magyar felsőoktatás jövőjéről, valamint a kiállítók képviselőivel beszélgetve alkalmuk nyílhat elképzeléseiket közös útra terelni.

dec
21

HIKVISION Hungary látogatás és adomány az Óbudai Egyetem Bánki Karának

A gyakorlati biztonságtechnikai oktatás fejlesztésében és a biztonságtechnikai labor kiépítésének folyamatában újabb jelentős lépést tettünk.

2019. december 18-án a HIKVISION Hungary 3 fős delegációja tett látogatást egyetemünkön. A látogatás keretében a gyakorlati biztonságtechnika oktatás fejlesztéséhez közel 200.000,-Ft értékben egy Hikvision DS 7208 NVR-t, egy DS2CD2125 kamerát és az eszközök összekötéséhez egy HIKVISION PoE Switchet adományozott a cég a kialakítás alatt álló biztonságtechnikai labor számára. Egyúttal kinyilvánították az együttműködési szándékukat az Óbudai Egyetem Bánki Karával.

Miért fontos mérföldkő ez a számunkra?

A HIKVISION az innovatív biztonsági termékek és megoldások egyik vezető szállítója a világon! A Hikvision Kínában, Hangcsou központjában található. Jelenleg több mint 34000 alkalmazottat foglalkoztat, ebből több mint 16000 fő a kutatás-fejlesztési mérnök. A társaság évente az éves árbevételének 7-8%-át fekteti kutatás-fejlesztésbe a folyamatos termék innováció érdekében. A HIKVISION egy teljes, többszintű K+F rendszert hozott létre, amely magában foglal minden műveletet a kutatástól a tervezésig, fejlesztésig, tesztelésig, műszaki támogatásig és szolgáltatásig. K+F csapatok globálisan működnek, ideértve a K+F központokat Montrealban és Londonban valamint öt kínai városban.

A cég termékei közismertek a magyar piacon is, ezért fontos, hogy a hallgatóink első kézből, közvetlenül a gyártótól jussanak információkhoz. Így egyrészt a hallgatók számára naprakész tudásanyagot tud biztosítani az egyetem, másrészt az együttműködéssel lehetővé tehetjük, hogy a hallgatók a gyakorlatban is megismerjék a cég termékeit.

 

Palkó Márton
intézeti mérnök

dec
21

Nemzetközi Diákkonferencia a Bánkin

Nemzetközi Mechatronikai Diák mikro-konferencia (IMSµC 2019) a Bánkin

2019. december 17-én sikeresen megrendezésre került, immár 8. alkalommal, a Nemzetközi Mechatronikai Diák mikro-konferencia az Óbudai Egyetem, Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán a Mechatronikai és Járműtechnikai Intézet és a Mechatronika Tanszék szervezésében.

A konferencia célja, hogy a mechatronikai és a hozzá közel álló tudományok területén lehetőséget adjon a Magyarországon tanuló diákoknak, úgy a hazaiaknak, mint külföldieknek, megismerni egymást, elmélyíteni szakmai tudásukat, növelni prezentációs készségüket és nem utolsó sorban mélyíteni angol nyelvű kommunikációs jártasságukat.

dec
21

Karácsonyi Doktorandusz Találkozó a BDI-ben

Beszámoló a XXXVII. BDI találkozóról

A Biztonságtudományi Doktori Iskola doktoranduszai és oktatói számára megrendezésre kerülő rendezvénysorozat, a BDI Doktorandusz Találkozó harminchetedik alkalommal került megrendezésre 2019.12.13-án az Óbudai Egyetem Bánki Karán. A rendezvénysorozatban a decemberi találkozó mindig is különleges, mivel a karácsonyi ünnepekhez közeledve ez a rendezvény egyben a Doktori Iskola nem hivatalos karácsonyi összejövetele is.

A rendezvény résztvevőit Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán úr köszöntötte. Rajnai Professzor úr megköszönte a Kar által évekkel korábban indított karácsonyi Cipősdoboz akció keretében az adományozóknak a közreműködést, mellyel a Kar a VIII. kerületben működő Józsefvárosi Egységes Módszertani Intézet és Általános Iskola diákjait támogatja a Kar hallgatói és dolgozói által adományozott játékokkal, ruhákkal és tartós élelmiszerekkel. A BDI Doktorandusz Találkozó decemberi rendezvénye minden évben bekapcsolódik a kampányba és segít a gyűjtésben.

Dékán úr a köszöntőjében kiemelte a doktorandusz találkozók fontos szerepét, melyet 2015-ben hívott életre az Doktori Iskola hallgatósága. A tudományos szerepvállalás mellett a közösségépítő funkciója is jelentős a doktori iskolákat tekintve egyedülálló rendezvénysorozatnak. Az elmúlt években a Doktorandusz Találkozóknak köszönhetően számos közös kutatás, projekt és tudományos munka született, valamint több barátság szövődött, melyek rövid és hosszútávon is szerepet játszanak majd a doktoranduszok életében. Ezt követően áldott békés karácsonyt és tudományos sikerekben gazdag Boldog Új Esztendőt kívánt az egybegyűlteknek. Továbbá megköszönte a szervezői munkát Dr. Nyikes Zoltánnak, aki a Doktori Iskola 2019-ben fokozatot szerzett doktorandusza és egyben szervezője a találkozóknak, tanulmányi látogatásoknak.

  

A szokásoknak megfelelően az előadások sorát egy, a saját tudományterületén eredményekkel rendelkező személy, Dr. Szenes Katalin c. egyetemi docens előadása nyitotta meg, aki a Neumann János Informatikai Kar oktatója volt. Előadásának a címe „Az Üzletmenetfolytonossági tervezés és a vitatott kérdések” volt. Az érdekes információbiztonsági kérdéseket boncolgató előadást követően számos kérdés és hozzászólás érkezett a témához kapcsolódóan.

A második előadás esetében, általában egy doktorandusz kap lehetőséget a kutatási eredményeinek a bemutatására, mely ez esetben is így történt. Tisóczki József doktorandusz az „Igazolja magát! Ez itt az e-Egészségügy” című, az egészségügyben tapasztalható, eddig megoldatlan információ- és személyes adatvédelmi problémákra világított rá, melyekre a kutatásai során megoldásokat keresett és számos esetben talált is. Az aktualitással bíró téma okán élvezetes beszélgetés és együtt gondolkodás alakult ki az előadók és a hallgatóság között.

A Találkozó kötött részét a csoportkép készítése zárta. Majd ezt követően tovább folytatódott az eszmecsere, immár kötetlenül, kisebb csoportokban.

A következő találkozó 2020 január 24-n lesz, amelyre már megkezdődött a szervezése az izgalmasnál izgalmasabb előadásoknak.

Nagyon Boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag Új Évet Kívánunk!

Írta és fotó: Dr. Nyikes Zoltán szervező

dec
21

MASCO Kft. látogatás és adomány az Óbudai Egyetem Bánki Karának

2019. december 11-én a MASCO Kft. népes delegációja, Czető Renáta ügyvezető igazgató és Szentandrási-Szabó Attila műszaki igazgató vezetésével tett látogatást a Bánki Karon. A Cég képviselőit Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán és a Kar Biztonságtechnikai Intézeti Tanszék vezetése, illetve Szabó Lajos a REMOK Alapítvány elnöke fogadta.

A Masco Kft. meghatározó biztonságtechnikai és kapuautomatizálási nagykereskedés Magyarországon, mely itthon és a környező országokban 1992 óta látja el európai, ázsiai és amerikai biztonságtechnikai és kapuautomatizálási termékek képviseletét. A Cég folyamatos és dinamikus fejlődését a vevőkkel való odaadó törődése és a bevezetett minőségbiztosítási rendszere segítette, melyek piacvezetővé tették mindkét piaci területen.

A látogatás keretében a gyakorlati biztonságtechnika oktatás fejlesztéséhez közel 500.000,-Ft értékben egy Provison-ISR CCTV szettet adományozott a cég a kialakítás alatt álló biztonságtechnikai labor számára. Az adománnyal a biztonságtechnikai mérnökképzés gyakorlati oktatásának fejlesztéséhez járult hozzá a MASCO Kft., mellyel interaktívabb és hatékonyabb képzést lehet biztosítani a jövő mérnök generációjának. A kapcsolatfelvételt nagyban segítette a MASCO Kft. Műszaki Osztályvezetője, Benkő-Kurucz Tímea, aki maga is az Óbudai Egyetem intézményében töltötte diákéveit.

A MASCO Kft. a jövőben is szeretne kooperálni az Óbudai Egyetem Bánki Karával, és más eszközök biztosításával támogatni a nebulókat, például: Behatolás- és tűzjelző rendszerrel, ezzel is elősegítve, hogy a hallgatók egy átfogó képet kaphassanak a biztonságtechnika széleskörű megoldásaiból, valamint gyakorlati oktatás keretein belül megtanulják beüzemelni, használni és karbantartani a majdani munkájuk során szükséges eszközöket.

A cég termékei közismertek a magyar piacon is, ezért fontos, hogy a hallgatóink első kézből, közvetlenül a gyártótól jussanak információkhoz. Így a hallgatók számára naprakész tudásanyagot tud biztosítani az egyetem. Az együttműködéssel lehetővé válik, hogy a hallgatók a gyakorlatban is megismerjék a cég termékeit.

A látogatásról készült rövid video a itt tekinthető meg.

Balogh József
dékáni titkárságvezető

dec
12

Sikeresen zajlott idei utolsó nyílt napunk

2019. december 12-én 10 órától vette kezdetét a nyílt nap Karunkon, melyre közel 100 érdeklődő és leendő egyetemi hallgató érkezett. A rövid felvezetés után Trunk Dániel, a Dékáni Hivatal munkatársa mutatta be általános tájékoztatójában a Bánki képzési rendszerét, az elérhető szakokat, majd ezt követően Brabanti Kristóf, a Hallgatói Önkormányzat alelnöke beszélt részletesebben a diákok lehetőségeiről a képzéseket illetően, továbbá összefoglalta mindazt, amit érdemes tudni a Karról – hallgatói körök, kollégiumok, ösztöndíj lehetőségek, a hallgatói élet. A tájékoztató végén Horváth Gergő vezetésével Kahoot-os tippelős játék következett, melyen 64 érdeklődő fiatal vett részt. A három első helyezett ajándékcsomagot nyert, melyet büszkén vettek át hallgatónktól. A körülbelül 1 órás program után a diákok 10-12 fős csoportokban látogatták meg az egyes laborjainkat, műhelyeinket, ahol jól felkészült oktatóink tartottak bemutatót számukra.

Aki nem tudott részt venni mai nyílt napunkon, nem maradt le semmiről, 2020. január 16-án és 23-án, szintén 10 órai kezdéssel várunk minden kedves érdeklődőt a soron következő nyílt napokon.

dec
12

Karácsonyi látogatás a bakonybánki, illetve lovászpatonai óvodában

2019. december 10-én meglátogattuk a bakonybánki, illetve lovászpatonai óvodát, hogy a korábban megrendezésre került Bánki Mikulásnap keretein belül összegyűjtött adományokat átadhassuk az óvodák vezetőségének és a gyermekeknek. Mindkét intézményben karácsonyi produkcióval vártak minket, jó érzés volt látni a szívélyes fogadtatást, illetve a gyermekek arcát, mikor meglátták, mit is hozott nekik a Bánki mikulás. „Jobb adni, mint kapni” – tartja a mondás. Ez különösen igaz, mikor az ember olyan helyre adhat, ahol szükség van rá. Szeretnénk a jövőben is megtartani ezt a már-már hagyománnyá vált kezdeményezést, és ezúton köszönjük az adományozóknak és a szervezőknek is a közreműködést.

Brabanti Kristóf

Oldalak