Sikeresen lezajlott a 11. Mérnöki Szimpózium a Bánkin

A Bánki Karon 2019. november 21-én megrendezett szimpózium célja az volt, hogy olyan műszaki kutatásokba és eredményekbe pillanthassanak be az érdeklődő résztvevők, amelyek a szakmai élet legújabb vívmányait taglalják. Célunk volt továbbá, hogy a társ-egyetemek oktatói és hallgatói, valamint kollégáink tudományos kapcsolatai elmélyüljenek.

A konferenciát, melyre közel nyolcvan fő regisztrált, Prof. Dr. Rajnai Zoltán, karunk dékánja nyitotta meg, majd őt követte négy előadó a plenáris szekció keretében. Prof. Dr. Dusza János a „Korszerű kerámiák mechanikai tulajdonságainak vizsgálata mikro és nano szinten” című átfogó, több évtizedes kutatását mutatta be, Prof. Dr. Pokorádi László a Hálózat-struktúrájú rendszerek modellvizsgálatairól tartott előadást, Bódi Antal Az önvezető autók és az elektromos meghajtás közlekedésbiztonsági kihívásairól és lehetőségeiről beszélt, míg Prof. Dr. Kovács Tibor „Tények és tévhitek a biometrikus azonosításban” címmel tartotta meg nagy sikerű előadását.

Az ebédet követően a délutáni szekciókra került sor, három csoportban, egyenként 10 előadással.

Az első szekció a Biztonság- és társadalomtudomány (szekcióelnökök: Prof. Dr. Kovács Tibor, Dr. Némethy Krisztina) kérdéseit vitatta meg a legújabb kutatási eredmények tükrében. Az előadások egyik része az oktatáshoz kapcsolódott és közvetlenül az ember szerepéhez a digitalizált világban, mint például a projekt-alapú oktatás, a modern kori kompetenciák, avagy az angol szaknyelv oktatásának fontossága.   A másik része a mai világunk biztonsági aspektusait feszegette a social engineering-től a mesterséges intelligencián át az optimális beléptetőrendszerekig.

A második szekció a Mechatronika és anyagtechnológiák szekció volt (szekcióelnökök: Dr. Ráthy Istvánné, Dr. Szabó József Zoltán), mely korszerű hegesztési technológiákat, a rezgésdiagnosztikai előrejelzéseket, az Ipar 4.0 és a mesterséges intelligencia kutatások eredményeit taglalta.

A harmadik szekció a Gépészeti tudományok szekció volt (szekcióelnökök: Prof. Dr. Réger Mihály, Dr. Pinke Péter), ahol a metaanyagok kezdeti kutatási eredményeinek, a hegesztési technológiák valamint más anyagtudományi kutatások eredményeinek, a vékony felületek minősítésének eljárásai, többféle prediktív módszer használata és ismertetése is megtörtént.

A szekciók válogatott előadásait egy ISBN számmal ellátott konferenciakiadványban jelentetjük meg magyar vagy angol nyelven.

Minden előadónak és a szimpózium iránt érdeklődőnek a szervezők ezúton is szeretnék megköszönni a részvételüket.

Dr. Horváth Richárd és Beke Éva
fotó: Beke Éva, Hasilló György

Az eseményről készült képek megtekinthetők az alábbi linken.